”Vänta bara”

Jag har skrivit om det tidigare och nu skriver jag igen – Jag vet ingenting mer irriterande än är folk nedvärderar ens nuvarande känslor och åsikter med ett ”Vänta bara, tills…”. Det andra jag är slut på är när jag försöker berätta om något jag upplever som väldigt tungt, och får höra ”MEN VI/JAG/HEN har minsann haft det ÄNNU värre”

Jag jobbar ju i en klädbutik som ni vet och där får man höra om alla möjliga mammor, pappor, barn, historier om föräldraskap, av våra underbara kunder. En del känner att allt varit tungt. En del känner att allt varit enkelt.

En kvinna fick nyligen barn, som jag pratat med några gånger medan hon dag efter dag gick lite mer över tiden.

Berättade jag om min skräckhistoria om att bli igångsatt när hon tyckte det var tungt att gå över tiden? Nej. Jag sa ”Usch vad tungt, jag förstår att du har tråkigt när du väntar o väntar”

Nu har babyn kommit och allt har gått bra. Hon berättade här om dagen att de fått sova så gott som hela nätter, med endast en väckning, och att bebisen är väldigt nöjd med tillvaron.

Sa jag ”Vänta bara, hen kommer nog börja vakna på nätterna snart!”?

(Vi har hosta i huset och jag vakar en till två timmar per natt för att jag inte vågar somna när Saga hostar så illa.)

Nej. Jag sa ”MEN VAD SKÖNT FÖR ER! Vilken lyx att få vila upp sig så bra efter förlossningen, när man annars också är upp och ner och slut i kropp och själ efter alla livsförändringar.”

Ser ni? Man kan låta bli att säga ”vänta bara” om någon berättar något positivt. Man kan låta bli att berätta om sin egen, lite värre upplevelse när någon säger att det är tungt. Man kan istället identifiera känslan personen försöker få ur sig, säga ”Jag förstår” och ge personen en kram om hen så vill.

Ok? Ok.

 

Det är faktiskt ganska enkelt.

2 reaktioner på ””Vänta bara”

  1. Jag håller helt med dig! Blev så jäkla tokig då jag var gravid med Anian o trivdes som gravid. Fick hela tiden höra ”vänta bara det blir sommar o hett”, ”vänta bara tills sista tiden””vänta bara tills ni int får sova”. Alltså huhh. Kan man aldrig på riktigt vara glad över att en annan mår bra och har det bra!?
    Kram

Kommentera detta!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s