Om egentid och om att vara utan sin bebis en stund

Oj, hjälp. Jag kände att också jag ville ge mig in i debatten ”Förälder – var borta en natt eller ej med en tre månaders?” som just nu blommar hos Linda.

Ett par kommentarer gjorde mig lite arg. T.ex. det då man som barnlös kommer och säger ”Så här skulle jag göra och inte göra”. Då handlade det om egentid som dagens mammor tydligen får för mycket av! Ja tänk nu på de stackars små bååååni som aaaaaaaaldrig får vara med mamma eller pappa!

Jag vill passa på att be alla mammor jag nånsin har sagt så till före jag fick barn om ursäkt! För ingen människa som inte har barn vet hur det är. Man kan förbereda sig, ja. Men jag hade t.ex. inte förberett mig på en sån mardröm till förlossning jag fick. Jag hade absolut inte förberett mig på att inte förstå att Saga var hungrig och inte annars bara ledsen som nyfödd. Jag hade inte förberett mig på kolik, magknip, vad det nu var hon har haft sen hon var två veckor gammal som har gjort att hon har skrikit största delen av dagarna.

Jag hade inte förberett mig på förlossningsdepression, på att Sambon just i år skulle ha en massa jobb hela sommaren (mer än nånsin förr), på att jag själv skulle stå utmattad o stirra på babyn som äntligen är tyst, o tänka ”Jag måste orka byta blöja och klä på henne igen”.

Egentid, ja. Nu minns jag inte min egen babytid som tydligen vissa gör, men jag är ganska säker (100%) på att min egen mamma hade behövt egentid.

Jag är också ganska säker (100%) på att jag själv är en bättre mamma då jag får gå på stan ifred en timme eller två. Eller femton minuter ens. Bara låta hjärnan vila lite.

En annan sak som störde mig ren under graviditeten är hur folk förminskar pappans roll. Nej men, nu glömmer jag! Många barn verkar existera helt utan att pappa har nånting med dem att göra. Glöm pappa. Det är bara och endast , mamma som duger åt alla barn nånsin. (OBS OBS OBS Syftar ej på ensamstående föräldrar eller dylika nu)

Nej, sarkasmen åsido, när Saga föddes blev det ju väldigt dramatiskt för mig som låg närmare 14 timmar under övervakning på uppvaket. (del 1, del 2, del 3 av förlossningsberättelsen) så Sambon fick sköta henne ensam. Han klarade det galant. Hon klarade det galant. Han bytte blöja, matade, vaggade, sov. Varför skulle han inte klara av sitt eget barn nu? Det är många som verkar tycka att papporna inte kan hantera sina barn. Det gör mig ledsen. Papporna kanske inte bär på barnet i sin mage men åtminstone min Sambo förälskade sig hals över huvud så fort Saga föddes, och man ser hur hon lyser upp när pappa kommer hem o busar med henne.

Så varför skulle inte pappa duga lika bra när mamma är borta?

EDIT kl 18.30 – Jag har tydligen råkat radera mitt sista stycke! Ska försöka återskapa min point…

Nästa veckoslut kommer vi att vara första natten utan Saga, o jag tror det kommer gå galant. Hon får vara hos farmor. Eftersom hon sen födseln har haft perfekt kvälls- och nattrutin så tror jag det går riktigt bra. 22-23 byter vi blöja, tvättar lite och lägger på pyjamas. In i ett mörkt lugnt sovrum där hon får kvällsmat o sen sover hon hela natten till kl 7 ungefär. Det kommer gå fint. Jag är helt säker på att det gör det. Jag kommer säkert att ha värst att vara, för trots att det är skönt att ha armarna fria så att säga så är hon ju ändå mammas lilla gryn !

Ja, nåt sånt.

25 reaktioner på ”Om egentid och om att vara utan sin bebis en stund

 1. Min man fick också sköta Valter dom första timmarna efter förlossningen då jag var på op och uppvaket. Det var inga problem alls. Jag tycker att man ska vara ifrån sitt barn om man vill o känner för det. Jag är så trött på alla moraltanter som ska ha så mycket åsikter om hur man är som mamma! Alla gör så gott dom kan och att vara mamma är så stort och omvälvande så ibland måste man faktiskt andas. Jag skrev åt Linda att jag avundas henne som har så avslappnad attityd till att lämna sitt barn för några dagar. Jag skulle vilja vara likadan. Tyvärr så är jag inte det.

  1. Nej det går nog så bra! Jag tycker på det viset att det var bra att jag inte själv orkade efter förlossningen, för då kastades han liksom in i det genast och blev mer självsäker i sin roll som förälder! Jag hade inte kunnat lämna Saga för flera nätter känner jag, men en går bra! Faktum är att hon ska vara först natten hos fammo imorgon natt! Som tur sover hon så bra om nätterna att jag inte behöver oroa mig 🙂

 2. Här har det nog varit pappa som skött om våra alla 3 barn efter förlossningen. Har blivit snittad med alla 3. Akut med äldsta o då var jag nersövd..de 2 andra vaken o då var han med 🙂 Det har gått jättebra med pappa hos oss….

 3. Igår kväll efter att barnen somnat (en som är 3 år och en 3-månaders) hoppade jag upp på cykeln och trampade iväg på lite egentid. För även om barnen sover så måste man ju finnas där ifall de av någon orsak vaknar och den egentiden innebär ju även ansvaret för barnen. Men när pappa är hemma så fanns ju möjligheten att sticka iväg en stund och få frisk luft och just precis nämda egentid! Och så behövligt det är för att orka, orka vara en bra mamma och hustru, att få domdär stunderna då man får vara bara sig själv. Och jag njöt av den friska luften, endorfinerna som kickade in och tystnaden! 😊

  1. Jo inte hade jag precis lämnat Saga ensam bara för att hon sover, hehe. Som tur är man oftast två! 🙂 Så skönt det låter. Jag brukar om mornarna medan Saga sover sitta på trappan och njuta av tystnaden, det är också en grym energiboost inför dagen!

 4. Nu kommer en icke mamma som kommenterar, men alla behöver vi egentid nångång, dessutom är det bra för barnet också ibland att få tumis tid med pappan, mommon eller någon annan nära person 🙂

 5. Sen är det ju skillnad på egentid och egentid. I min värld är det stor skillnad på att träna en timme eller två eller lämna barnet en eller två nätter. Egentid är bra i måttliga mängder känner jag. Sen tycker jag folk snabbt tolkar in i andras texter att pappan inte är viktig. Tycker det inte var så mycket prat om det i kommentarerna på Lindas blogg sist och slutligen. Här har båda barnen hängt väldigt mycket med pappa och nog vistats mer på byggen än fler byggnadsingenjörer gjort

  1. Finns folk som reagerar jätte starkt då en mamma är borta från sin bebis en stund. Jag hör ofta folk som hakar upp sig på att mamman tar en sväng i någon butik ensam eller går på promenad själv, utan bebis. Pappor däremot hör jag väldigt sällan kommentarer om fastän han var borta varje kväll på egna hobbyn.

  2. Jo såklart är det skillnad! Flera nätter hade jag nog inte lämnat Saga. Men hon har allltid sovit extremt bra på natten var vi än är, så jag vågar nog lämna henne en natt. Hon hinner ju inte förstå att vi är borta ens före vi kommer efter henne igen eftersom hon ändå sover hela natten 🙂 Klart att det är stor skillnad på en timme eller åtta, flera nätter hade jag inte velat lämna henne ännu! Men en går nog bra 🙂

 6. Tycker också det är skillnad på egentid o egentid. Att vara några timmar ifrån sin bebis är ju bara hälsosamt och också bra för pappa/mommo/moster eller annan nära person som sköter babyn då man själv tränar/sover/slappar/shoppar eller whatever. Barnet får en relation till sina nära anhöriga och det är en stunds paus för mamman/pappan att göra något roligt på egen hand/med vänner/tillsammans. Men att sedan lämna en liten baby för natten/ett par nätter känns nog alldeles för mycket för mig. Tycker absolut inte det är vanvård eller att man är en sämre mamma, men tycker det känns överdrivet då hur bra mommo än är så kommer man aldrig ifrån att mamma o pappa är de närmaste barnet, och särskilt då mamman IFALL det är hon som har varit hemma på heltid med barnet. Har båda varit hemma ungefär lika mycket så är ju båda föräldrarna i barnets ögon lika nära vårdare. Man måste alltså se det ur barnets synvinkel. Skulle mamman genast gå på jobb och pappan skulle vara hemma med barnet på heltid skulle ju pappan vara den närmaste vårdaren. Båda lika mycket värda i barnets ögon, men ändå är den föräldern som vårdar babyn på heltid den närmaste vårdaren och att sedan lämna babyn övernatt någonstans då barnet bara är några månader får bara mig att känna att det är överdrivet. Men alla tycker ju, och skall få tycka olika.

  1. Och obs! Obs! Obs! Pappan är lika mycket värd o bla bla men jag talar nu om när den närmaste vårdaren lämnar barnet övernatten/ över flera nätter i en väldigt ung ålder (några månader gammal).

  2. Jag tror nog att det är bra. Jag själv var EXTREMT blyg som barn och ville knappt prata med andra än min familj (alltså föräldrar och bror) före jag värmde upp till dem, så jag vill gärna att mitt barn lär sig vara social med andra redan från början. Jag minns en massa obehag när jag blev äldre över att jag inte vågade säga nåt eller ens se i ögonen.

   Jag hade nog inte vågat lämna Saga nånstans över natten om jag inte visste hur bra hon sover VARJE natt. Hon kommer ju inte ens att fatta att hon är borta för hon får kvällsmat o så sover hon till sex-sju och får mat, o efter det kommer vi redan efter henne 🙂 Flera nätter hade jag nog inte lämnat henne ännu, eftersom det då blir hela DAGAR utan oss (mig främst) och där drar jag gränsen. Men under en natt vet jag att hon inte ens hinner förstå att vi inte är med 🙂 Jag fick annars höra att då min svärmors syster föddes var man hemma i tolv veckor med barnet om man jobbade. HJÄLP! Det var kort.

 7. Jag är inte mamma ännu och vet därför inte hur det känns att vara mamma, men jag har åtminstone så pass stor inlevelseförmåga och empati att jag begriper att ALLA människor behöver nån sorts tid för sig själv också – vissa mer, vissa mindre.

  Jag tycker rentav att det låter som en riktigt bra idé att låta barnen få en nära relation med andra släktingar också, jag har ju sett med egna ögon hur lycklig min brorsdotter (nu ca.3 år) blir av att få sova över hos faffa eller skötas en dag av fammo, de har fått sköta regelbundet sen hon var några månader eller kanske ett halvår gammal 🙂 En win-win-situation där alla är nöjda 😉

 8. Nu tänker jag kommentera fast jag inte själv är mamma! Omg. Haha, nä, men ville bara ta upp den punkten också att i många andra länder där mammor och pappor inte kan vara lediga från jobbet så som i Finland så börjar barnen i dagis ibland ren som bara några veckor gamla och de flesta barnen blir helt normala ändå.

Kommentera detta!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s