Internationella kvinnodagen

Det är sällan jag har ork till att ryta till i diskussioner som handlar om kvinnans roll i samhället och feminism, men idag har jag inte kunnat hålla mig då folk har talat om hur onödig denna dag är. Den här dagen existerar för att uppmärksamma världen om att var tredje kvinna fortfarande utsätts för våld på sätt eller annat. Den ska inte firas. Klart att man kan skänka en kvinna man tycker om en extra tanke idag och ge en bukett blommor om man vill, men syftet för den här dagen är nåt helt annat.

Jussi Pullinen skrev en bra kolumn för den som vill läsa.

Tarkistin naistenpäivän julistaneen YK:n sivuilta, mistä siinä on alunperin ollut kyse. Siellä ei mainittu hemmottelua.

Tarkoitus onkin edistää tasa-arvoa, naisten oikeuksia ja miehiin verrattuna samanarvoista asemaa yhteiskunnassa.
YK:n mielestä tänä päivänä pitäisi muistaa, että naisilla on täsmälleen samat oikeudet kuin miehillä osallistua politiikkaan, kouluttautua, käydä töissä ja elää vapaana väkivallasta ja ahdistelusta.

Kyse on lyhyesti sanottuna erojen poistamisesta sukupuolten väliltä.


Esimerkiksi YK:n naisjärjestö UN Women ei juhli päivää tänä vuonna lainkaan ja pyytää lahjoittamaan ruusurahat naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön.
Tähän on erittäin pätevä syykin: naisten oikeudet ovat niin suuressa osassa maailmaa yhä niin rempallaan, että juhlaan ei juuri ole syytä.

Det handlar alltså inte om att skämma bort kvinnan i ens liv så mycket man bara kan. Det handlar inte ens om att köpa blommor. Inte ens choklad handlar det om! Det handlar om hur kvinnans rättigheter fortfarande på många håll är så gott som icke-existerande.  Bara en tanke så här kvinnodagen till ära.

Annonser

3 reaktioner på ”Internationella kvinnodagen

  1. Jag har också skrivit om detta tema – tycker det är hur sjukt som helst att tro att kvinnodagen skulle vara onödig – de som anser detta vet verkligen ingenting om världen och förstår inte heller allvaret i att så gott som varannan kvinna i finland nån gång utsätts för fysiskt/sexuellt våld…! Men ok, om man tycker det är onödigt att bekämpa våld mot kvinnor, grattis.. eller nåt… -.-

    Här är mitt inlägg om temat ifall du är intresserad: http://marvelicious.blogg.se/2015/march/internationella-kvinnodagen-behovs-aven-i-finland.html#comment

    1. Ja, eller hur! Kanske man tar reda på vad dagen verkligen handlar om istället för att gnälla på hur oooonödigt det är att köpa choklad o blommor åt en kvinna i ens närhet. För det ÄR ju inte det trots att det tyvärr har blivit lite av en sån dag det också… Suuuuck!

Kommentera detta!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s